+38(044) 338 78 15 +38(050) 771 59 99
Корзина пуста
Папка сравнения
Папка пуста

Технології виготовлення олії

   Усе нижче сказане можна звести до двох основних правил споживання олії:

  • для заправки салатів та просто споживання олії у чистому вигляді  використовуйте олію холодного віджиму,
  • смажте та випікайте на якомога більш рафінованій олії.

   При цих умовах Ви будете отримувати найбільшу користь від продукту, що має назву "Олія".

   Олія виробляється ( видобувається) з насіння одним з двох основних способів:

  1.  Віджимання (фізичний спосіб)
  2. Екстрагування (хімічний спосіб)
Кожен з них корисний по своєму.
          Спосіб №1. Фізичне віджимання олії
     Холодний віджим. Це найпримітивніша технологія добування рослинної олії -  насіння тиснуть під пресом, і з них витікає олія. Все просто! При цьому процесі з насіння  "витискають" і вітаміни і мінерали. Тому цей різновид олії - самий вітаміновмісний  і корисний. Найбільша незручність зв'язана з такого роду олією це її малий термін зберігання, оскільки домішки, що містяться в олії викликають швидке псування.
     Що ми маємо в результаті? Рослинний жир з великим вмістом вітамінів, з характерним запахом  сирих насіннячок і не придатним для смаження - димить, піниться і містить підвищений вміст речовин, які при смаженні стають шкідливими. Але! Це кращий варіант покупки олії для заправки салатів та для споживання у чистому вигляді. В "оливковій" класифікації її називали б - "EXTRA VIRGIN". Безумовно це найкорисніший різновид олії з усих доступних. 
    Гарячий віджим.  Технологія повністю подібна до холодного віджиму, тільки насіння для виготовлення олії розігрівають до 100°С. Чим вища температура, тим рідша і текучіша олія в насінні, тим більше її можна отримати. Після такої температурної обробки олії, вона не має нічого спільного ( в сенсі корисності) з олією холодного віджиму.
    З цим різновидом олії знайомі всі, а багато (якщо не більшість) людей вважають його самою справжньою олією ..... це саме та "Базарна" пахуча олія.
    У цієї олії характерний апетитний аромат смаженого насіння. Природно, що цей чинник ніяк не додає олії корисності, адже чим інтенсивніший запах, тим при більш високих температурах його віджимали з насіння, і тим більш "мертве" воно!
     Що ж у підсумку? Купуючи таку олію, не потрібно замислюватись про її користь, швидше за все ніякої живильної користі, крім енергоємності,  вона не несе. Розглядати її потрібно тільки як дуже ароматну заправку до салатів і все.  Смажити на ній абсолютно недоцільно і шкідливіше нікуди.
           Спосіб №2. Хімічне вилучення олії
      Екстраговані олії. Цю технологію застосовують всі великі екстраціонні зааводи. За своєю суттю цей процес не має нічого спільного зі збереженням корисних властивостей олії ....  швидше суть його полягає в максимально ефективній переробці сировини, коли олія з насіння витягується майже без залишку. А ось подальша очистка (рафінація)  олії робить її найбезпечнішим видом для використання в кулінарних цілях.
     Перелічувати всі види очищення олії думаю не потрібно. Щоб усвідомити всю "користь" екстрагованої олії, досить знати як його дістають з насіння. Результатом виходить абсолютно знеособлений очищений "від усого на світі" рослинний жир під назвою олія рафінована дезодорована виморожена і т.п.
   
     Тож як бачите кожна з олій корисна по своєму:
  • холодний віджим  - максимум вітамінів,
  • гарячий віджим - чудовий аромат,
  • рафінована - кращий вибір для смаження.
     
     

   

Комментарии

Пока нет комментариев

Написать комментарий
Заказ обратного звонка
Ваша заявка принята
Мы свяжемся с Вами в ближайшее время